Miljöfarliga verksamheter klassas in i fyra klasser:
Läs mer om A-, B- och C-verksamheter hos Länsstyrelsen. De verksamheter som inte listas är u-verksamheter. Observera att även u-verksamheter kan behöva anmäla specifika delar, som t.ex. enskilt avlopp, bergvärme m.m.
OBS! Guiden gäller enbart anmälan (anmälningspliktig C-verksamhet). Om verksamheten är tillståndspliktig (A- eller B-verksamheter), kontakta länsstyrelsen för stöd om tillstånd och prövning av miljöfarliga verksamheter.
På blanketten framgår vilka uppgifter och bilagor som ska lämnas. Det är viktigt att vi får in administrativa uppgifter om vem som är ansvarig, kontaktuppgifter, placering och vilka verksamhetskoder (enligt miljöprövningsförordningen) som är aktuella. Vi behöver en situationsplan (skalenlig karta med anläggningens olika delar och närmaste bostäder markerade) och egenkontrollprogram för verksamheten. Beroende på typ av verksamhet så kan det även krävas till exempel bullerutredning, beskrivning av avfallshantering, utsläpp och rening.
Anmälan ska göras av verksamhetsutövaren, det vill säga det företag som ska ansvara för verksamheten. Det ska framgå vem som är ansvarig för verksamheten.
Välkommen att kontakta Stadsbyggnadsservice om du har frågor kring arbetet med en anmälan eller är osäker på om anmälan behöver göras.
Skicka anmälan minst sex veckor innan du planerar att starta verksamheten till Nacka kommun, Miljöenheten, 131 81 Nacka.
Du kan också mejla anmälan till miljoenheten@nacka.se. Det ska i så fall vara en underskriven och inskannad anmälan, där alla sidor är skalenliga när man skriver ut dem.
Tänk på att det kan behövas andra tillstånd, till exempel bygg- eller marklov. Här kan du läsa mer om bygglov och anmälan
Handläggaren på miljöenheten som granskar din anmälan tar förmodligen kontakt med dig. Det kan till exempel gälla att anmälan behöver kompletteras.
I mindre komplicerade frågor beslutar handläggaren på miljöenheten, i större eller mer komplicerade frågor tas beslutet av miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
Ett beslut brukar innehålla villkor om hur verksamheten ska bedrivas. Villkoren ska bidra till att närboende inte utsätts för störningar och att miljön inte tar skada. Om platsen bedöms vara olämplig kan beslutet innehålla kraftigt begränsande villkor, eller förbjuda att verksamheten startar.
Om du inte är nöjd med beslutet så har du rätt att överklaga det. Om andra som berörs av beslutet inte är nöjda, så kan de överklaga. Exempel på andra som kan vara berörda är gränsgrannar, eller närboende inom verksamhetens påverkansområde. Om beslutet inte överklagats kan du starta din verksamhet.
Du får också ett beslut om tillsynsavgift för den tid vi arbetat med ärendet. Hur stor avgiften blir beror på hur lång tid handläggningen har tagit. Du hittar avgiften i kommunens miljötaxa.
För anmälnings- eller tillståndspliktiga verksamheter finns lagkrav på egenkontroll (enligt förordning 1998:901 om verksamhetsutövares egenkontroll). Det innebär att du så snart du påbörjar din verksamhet måste arbeta aktivt med egenkontroll, för att minska risken för miljö och hälsa. Lagen kräver att egenkontrollen ska innehålla:
Egenkontrollen ska vara godkänd av verksamheten, dokumenteras skriftligt och kunna visas upp för kommunens miljöinspektörer på begäran.
Sidan uppdaterades: